Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co podajemy dzieciom do zjedzenia, przyczynia się do kształtowania ich przyszłych kulinarnych upodobań i nawyków. Właściwe żywienie ma ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Najważniejszym czasem dla programowania naszego zdrowia i życia jest okres wczesnego dzieciństwa. Przeprowadzana w przedszkolu innowacja jest odpowiedzią na poszukiwanie sposobów zainteresowania dzieci zdrowym odżywianiem.
Program obejmuje cykl zajęć podczas których dzieci będą brały czynny udział w przygotowywaniu zdrowych potraw. Program ma na celu zwrócenie uwagi na jakość jedzenia oraz jego rolę dla zdrowia i edukacji dzieci.
Podczas zajęć dzieci nauczą się jak komponować zdrowe i smaczne posiłki, poznają piramidę żywienia, różne owoce i warzywa oraz wszelkie składniki odżywcze takich produktów jak mleko, zboża, zioła, a także ryby i orzechy, które są ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 – potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedzą się, że ruch- sport to zdrowie. Opanują także technikę prawidłowego jedzenia, bezpiecznego posługiwania się sztućcami, przezwyciężania uprzedzeń do potraw, a także higienę spożywania produktów, nakładania potraw, samodzielnego wykonywania posiłków. Poznają zasady savoir-vivre’u takie jak nakrywanie i podawanie do stołu jedzenia, sposobu ułożenia sztućców, serwetek.
Pierwszymi zajęciami z innowacji były zajęcia umuzykalniające „Witaminki, witaminki!”. Przedszkolaki miały okazję poznać różne rodzaje warzyw i owoców oraz odkryć jakie witaminy w nich drzemią! Zapraszamy do fotorelacji!